Pěvecký sbor SGV

Pěvecký sbor SGV

Ve středu 11.10.2006 se sbor Stojanova gymnázia Velehrad pod vedením sbormistra Filipa Macka zúčastnil přehlídky sborů církevních škol, která se konala v Brně.

Této přehlídky se zúčastnily celkem čtyři sbory.Jako první se představil Pěvecký sbor DATIO (Odry).Současný repertoár tohoto sboru tvoří písně velmi staré ze středověkých kancionálů, ale i písně současných autorů.Členové tohoto sboru na nás zapůsobili také velmi úhlednými oděvy.

Jako další se předvedla hostitelská škola a to Pěvecký sbor CMGaSOŠPg (Brno).Sbor byl okouzlující v tom, že dokázal rozproudit a do nálady dostat i ostatní ,,soupeře?? a to díky nádherným písním, ať už českým nebo cizojazyčným, a také díky velkému množství hudebních nástrojů, které sbor při některých písních používal jako doprovod (bongo, housle, trumpeta, klarinet?).V tomto sboru se také nacházel unikát, a tím byla slepá dívka, která má opravdu nádherný hlas a ještě zvládá hru na klavír.Ta nás také velmi uchvátila a přidala na už tak dobrém dojmu sboru.

Jako předposlední se přehlídky zúčastnil Pěvecký sbor CMG (Prostějov).Tento sbor vynikal a zapůsobil hlavně tím, že počet zpěváků nepřesáhl hranici čísla třicet.Studenti nás uchvátili repertoárem, do něhož patří úpravy lidových písní, spirituály a skladby současných autorů i starých mistrů.U tohoto sboru by se dala vyzdvihnout hlavně mnohá krásná sóla, kterých nebylo málo.

Poslední se představil náš sbor, a to Pěvecký sbor SGV (Velehrad).Náš sbor se věnuje především interpretaci duchovní hudby a capella v dějinném kontextu od gregoriánského chorálu až po současné hudební skladatele.Ve svém repertoáru má však také populární spirituály, gospely apod.Hudební publikum nadchla hlavně píseň východní liturgie a tradiční píseň afrického kmene Zulu, díky které se nám podařilo roztleskat a zapojit všechny zúčastněné.

Na závěr nám porota rozdala několik dobrých rad do budoucna a celá akce byla zakončena společnou mší svatou, kde samozřejmě nechyběli písně různých žánrů a rychlostí.

Tato již třetí přehlídka pěveckých sborů a církevních škol, byla myslím že velmi zdařilá, a už teď se všichni těšíme na další rok.