Pěvecký sbor SGV

Pěvecký sbor SGV

Vzácná návštěva s koncertem z moravského Velehradu.

Letošní první jarní víkend přivítá londýnský Velehrad obzvláště milou návštěvu z vlasti: pěvecký sbor studentů Stojanova gymnazia z moravského Velehradu. Sbor byl založen při znovuotevření školy v září 2004. Sbor se věnuje především interpretaci duchovní hudby a capella od gregoriánského chorálu až po současné hudební skladatele a má ve svém repertoáru i populární spirituály, gospely apod. Mladí zpěváci se pravidelně účastní sborových festivalů v České republice a v loňském roce sbor získal stříbrnou medaili v celostátním kole festivalu Gymnasia Cantant.

Své první zahraniční turné sbor absolvoval v Chorvatsku. V letošním roce se již po druhé ve své krátké historii účastnil projektu česko-německého týdne mladých v klášteře Teplá.

Diváci a posluchači Českého rozhlasu a televize znají sbor i díky jeho pravidelné účasti na Velehradské pouti, která je přenášena v přímém přenosu. Návštěva se uskutečňuje po tom, co se se správní radou londýnského Velehradu spojil ředitel Stojanova gymnazia pan Michal Hegr. Pan Hegr usiluje o pokračování velehradské náboženské, národní a kulturní tradice, mimo jiné i navazováním a rozvíjením kontaktů s našimi kulturními středisky v různých zemích. Letos v létě navštíví studenti gymnazia také poutní dům Velehrad v Dolomitech a v příštím roce se chystají na pouť do Říma.

Mnozí krajané ve Velké Britanii mají vztah k ?jezuitskému? velehradskému gymnaziu i proto, že na něm v předchozí epoše studovali mnozí naši duchovní ? včetně ?našeho? otce Langa.

A na závěr to nejdůležitější: sbor se v Londýně představí vystoupením na Velehradě v sobotu 26. března ve 14.30 (místo pravidelné přednášky SVU). Všichni jsou srdečně zváni.

V neděli 27. března pak sbor ještě zazpívá na rodinné mši v 9.30 v jezuitském kostele ve Farm Street, Mayfair (metro Bond St.), kde se po desetiletí konávaly slavnostní československé bohoslužby a kde pak bývaly otcem Langem či otcem Pazderkou, či také v zastoupení otci Rochlou, Kadlecem a dalšími, v přilehlé kapli naše pravidelné mše každou neděli. Věříme, že i tam se v kongregaci objeví čeští, moravští i slovenští krajané. /AS/

****************************************************