Pěvecký sbor SGV

Pěvecký sbor SGV

Londýnský Velehrad se nachází v luxusní čtvrti

Londýn, Velehrad /FOTOGALERIE/ ? Čtyřiadvacetičlenný Pěvecký sbor Stojanova gymnázia z Velehradu koncertoval v minulých dnech v krajanském středisku Velehrad, v britské metropoli Londýně.

Po návratu poskytl Slováckému deníku rozhovor o koncertech a pobytu v Londýně dirigent pěveckého ansámblu Filip Macek.

Od koho vám vlastně přišlo pozvání koncertovat v Londýně a kdo z významných osobností se vašich vystoupení zúčastnil?

Pěvecký sbor zavítal do Londýna na pozvání členů The Trustees of Velehrad (správní rada charity tvořená převážně českými emigranty), kteří ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR připravili jeho pěvecká vystoupení. Turné našeho sboru by se nemohlo uskutečnit bez finanční podpory sponzorů. Koncertů se zúčastnila řada významných osobností. Například rozhovor s profesorem Tučapským zanechal v našich studentech hluboký zážitek. Zmíněný emigrant nesměl za minulého režimu u nás vůbec působit ve svém oboru, a proto dva roky pracoval jako stavební dělník a skladník. V roce l972 odešel do Velké Británie, kde působil jako profesor hudebně teoretických předmětů na světoznámé akademii Trinity College of Music v Londýně. Také se málo ví, že byl přijat, jako první Čech, do rodiny Královské společnosti hudebníků.

Koncertovat v Londýně musí být zážitek, ve kterých sakrálních či světských budovách jste vystupovali?

První koncert se uskutečnil na české ambasádě na Kensington Palace Gardens. Druhý pak ve Velehradě na Ladbroke Square. Poslední koncert sboru byl v jezuitském kostele na Farm Street v centru Londýna. Taktéž jsme zpívali ve školní aule studentům naší partnerské školy St. Ignatius College in Enfield.

Jakým repertoárem jste se v Londýně prezentovali?

Měli jsme připravený průřezový program všemi významnými hudebními obdobími. Na programu zazněly skladby Palestriny, Arcadelta, Anéria, Bacha, Čajkovského, Moora, ale také díla mého otce Františka Macka, i má vlastní tvorba.

Museli jste některé skladby pro velký úspěch opakovat nebo po skončení programu ještě další písně přidávat?

Všechny koncerty dopadly znamenitě a po dlouhých ovacích jsme byli nuceni přidávat. Naštěstí jsme měli nachystaný dostatečně dlouhý program, takže bylo z čeho vybírat. Takové přijetí jsme opravdu nečekali.

Měli jste čas na prohlídku britské metropole, na návštěvu krajanů v ní?

Ano, díky překrásnému počasí, netypickému v jarních měsících, jsme mohli navštívit během koncertů i památky hlavního města. Kupříkladu Tower, Temple, Waterloo Bridge, Nothing Hill, Westminster Cathedral, Westminster grammar school, Westminster Abbey, Big Ben, House of Parliament, St. Paul Cathedral, London Eye či Albert Hall. Podařilo se také uskutečnit tříhodinovou autobusovou prohlídku s anglickým průvodcem a díky sobotní mega demonstraci, kdy byly ulice v centru Londýna liduprázdné, vše dopadlo tak, jak by to v reálném čase ani nebylo možné

Navštívili jste partnerskou školu v Londýně?

Ano. Podařilo se ?sehnat? partnerskou školu pro naše gymnázium a spolupráce s ní vypadá opravdu velmi nadějně. Protože na chlapecké prestižní škole působí hned tři pěvecké sbory, přijaly již pozvání na I. ročník festivalu duchovní hudby na Velehradě, který se uskuteční 4. až 6. listopadu tohoto roku. A další spolupráce se slibně vyvíjí.

Jaké dojmy si odváželi studenti z krátkého pobytu v Londýně?

Rozhodně mezi silnější zážitky patří společné foto se zpěvákem Peterem Gabrielem, zakladatelem skupiny Genesis, který bydlel vedle nás. Ani jsme netušili, v jak luxusní čtvrti se londýnský Velehrad nachází. My jsme mu po večerní party přišli zazpívat ?pod okénko?. Velmi ho to dojalo.

Plánujete se sborem letos ještě další koncerty v Česku nebo v zahraničí?

Ano. Ještě do konce školního roku uskutečníme vystoupení ve Strážnici, Hodoníně, Olomouci a doma na Velehradě. V plánu máme také koncertní letecký zájezd do Říma.

Už jste se zmínil, že plánujete první ročník nesoutěžního Festivalu duchovní hudby. Koho na něj pozvete?

Na 1. ročník festivalu duchovní hudby, který se uskuteční ve dnech 4. až 6. listopadu ve Slovanském sále Stojanova gymnázia a v bazilice na Velehradě, přivítáme sborové přátele a hosty z Prahy, Ostravy, Prostějova, Kroměříže a Brna. Ze zahraničí očekáváme sbory z Maďarska, Velké Británie a Německa.

Váš sbor si už z festivalu duchovní hudby přivezl jedno ocenění?

Šlo o stříbrnou medaili z celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů v roce 2010.